Fińskie restauracje i Finnair
Posted by

Fińskie restauracje i Finnair

Fińskie restauracje i Finnair zaoferują nowe autorskie menu

 

(Warszawa 13.11.2014) Finnair rozpoczyna współpracę z wiodącymi fińskimi restauracjami Nokka, G.W. Sundmans, Savoy i Fishmarket. Ich szefowie – Matti Jämsén z G.W. Sundmans, Ari Ruoho z Nokki i Kari Aihinen z Savoya – stworzyli autorskie menu, które będą dostępne w klasie biznes na lotach długodystansowych z Helsinek od stycznia 2015.

W ramach tej współpracy Finnair zaoferuje swoim klientom wyjątkowe potrawy świąteczne oraz uświetni specjalnym menu dołączenie w przyszłym roku Airbusów A350 do floty Finnaira.
Autorskie menu są tworzone ze starannie dobranych składników sezonowych, wykorzystują osobiste inspiracje kulinarne szefów kuchni i odważne mieszanki wyrazistych smaków. Współpraca rozpocznie się pod koniec stycznia 2015 i będzie trwała do wiosny 2016. Menu będzie zmieniane rotacyjnie, co trzy miesiące.

„Kiedy poprzednio podjęliśmy współpracę z najlepszymi fińskimi szefami kuchni, otrzymywaliśmy wiele pozytywnych opinii od klientów na ten temat. Rozpoczynamy ponownie taką współpracę, ponieważ chcemy w dalszym ciągu zapewniać naszym klientom najlepsze, wykwintne posiłki”, mówi Maarit Keränen, szefowa działu obsługi Finnaira.

„Wszystkie restauracje współpracujące z Finnairem należą do grupy Royal Restaurants, obejmującej najlepsze restauracje w Finlandii. Każde z autorskich menu odzwierciedla unikalny i rozpoznawalny styl swojego autora”, wyjaśnia Mia Saari, restauratorka z Royal Restaurants. Pierwsze z autorskich menu zostało stworzone przez Matti Jämséna, szefa kuchni w restauracji G.W. Sundmans. Wśród potraw zimowych znajdzie się sieja, glazurowane policzki wieprzowe i dorsz. Jämsén jest reprezentantem Finlandii w Bocuse d’Or – najbardziej prestiżowym konkursie kucharskim na świecie – którego finał odbędzie się w Lyonie 27–28 stycznia 2015.

Autorskie menu Kari Aihinena, szefa kuchni i menedżera w restauracji Savoy, jest inspirowane letnim ogrodem i rojami pszczół. Będzie serwowane na wiosnę 2015 i opiera się na składnikach, takich jak szparagi, sałatki z młodych ziemniaków, miód, oraz piersi kurczaka kukurydzianego.

Menu jesienne zostało ułożone przez Ari Ruoho, szefa restauracji Nokka, który, tworząc je, czerpał inspirację z sezonu żniw. Znajdzie się w nim topinambur (słonecznik bulwiasty, zwany też karczochem jerozolimskim), kawior ze szczupaka północnego i zupa z dyni.
W zimie 2016 przyjdzie kolej na autorskie menu restauracji Fishmarket, które opierać się będzie głównie na potrawach z ryb.

Współpraca pomiędzy Finnairem i Royal Restaurants nie pozostanie bez wpływu na menu serwowane także podczas innych lotów Finnaira. W klasie ekonomicznej na trasach długodystansowych Finnair oferować będzie domowe posiłki stworzone przez szefów kuchni, takie jak zapiekanka z makaronu i mielonego mięsa czy klopsiki z jagnięciny. Przystawki i dania główne w klasie biznes na lotach europejskich także zostaną udoskonalone przez szefów kuchni.

Uzupełnieniem autorskich menu będzie nowa karta win, dobieranych indywidualnie do poszczególnych potraw. Posiłki przygotowywać będzie catering Finnaira, LSG Sky Chefs.

Zdjęcia szefów kuchni i ich potraw:

https://gallery.finnair.com/section/images/cabin_service/signature_menus_2015/

Więcej informacji:
Finnair Media Desk: tel. +358 9 818 4020, comms@finnair.com

Finnair to linia lotnicza oferująca loty między Azją, Europą i Ameryką Północną oraz specjalizująca się w szybkich połączeniach przez Helsinki. Fińskie linie lotnicze obsługują rocznie ponad dziewięć milionów pasażerów, a w swojej ofercie mają loty do 15 miast w Azji oraz ponad 60 miast europejskich. Jako pionier w dziedzinie zrównoważonego lotnictwa Finnair jest pierwszą linią lotniczą, która włączy do swojej floty ekologicznego Airbusa A350 XWB, oraz pierwszą linią lotniczą wymienioną w rankingu Leadership Index międzynarodowej organizacji Carbon Disclosure Project. Jako jedyny nordycki przewoźnik z 4 gwiazdkami w rankingu Skytrax, Finnair od pięciu lat co roku zdobywa nagrodę Skytrax dla najlepszych linii lotniczych w Europie Północnej. Finnair jest członkiem oneworld, sojuszu linii lotniczych, które dążą do zapewnienia najwyższej jakości usług i wygód dla pasażerów.

2 0 502 13 Listopad, 2014 Gastronomia, News Listopad 13, 2014

Dodaj komentarz

Wszelkie prawa zastrzeżone. Prawa do powielania, używania i publikacji zawartości strony internetowej http://www.WirtualnaFinlandia.pl lub jej części podlegają przepisom ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. ( Dz. U. Nr 24, poz. 83 z późn. zm.). Wszystkie znaki towarowe zostały użyte tylko w celach informacyjnych i należą do ich właścicieli.