Pamięć i koncentrację poprawisz dzięki produktom wspomagającym pracę mózgu

Z ostatniej chwili

Przeczytaj również

Reklama

Pogoda

Nasze społeczności

Reklama

My na Pinterest

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
More Pins »
Pamięć i koncentrację poprawisz dzięki produktom wspomagającym pracę mózgu
Posted by

Pamięć i koncentrację poprawisz dzięki produktom wspomagającym pracę mózgu

Co jeść, by być geniuszem?

 

Zapomniałeś przesłać szefowi ważnych dokumentów, nie możesz skupić się na analizie danych w raporcie? Pamięć i koncentrację poprawisz dzięki produktom wspomagającym pracę mózgu. Kupisz je w większości sklepów spożywczych.

Dobra pamięć i umiejętność koncentrowania się na wykonywanych zadaniach są niezbędne do osiągania sukcesów w pracy i szkole. Korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu ma spożywanie posiłków bogatych między innymi w węglowodany złożone, witaminy z grupy B oraz minerały – magnez, cynk, potas, fosfor i żelazo.

„Oleje roślinne – rzepakowe, lniane, oliwa z oliwek – są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które stymulują układ nerwowy do pracy i odbudowy. Sprzyjają też poprawie procesów pamięciowych oraz zmniejszają ryzyko depresji” – mówi serwisowi infoWire.pl Joanna Giza, dietetyk firmy Pogotowie Kulinarne.

Podobnie działa czekolada, a konkretnie – zawarte w niej lecytyna i magnez. Jedzenie smakołyku powoduje ponadto produkcję endorfin, pozytywnie wpływających na nastrój, a co za tym idzie – również na wewnętrzny spokój i lepszą koncentrację.

Składniki odżywcze wzmacniające układ nerwowy kryją się także w orzechach. Nie można jednak spożywać ich w nadmiarze ze względu na wartość kaloryczną. Kilka dziennie w zupełności wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie na minerały oraz kwasy omega-3.

W produktach pełnoziarnistych – nasionach, ziarnach zbóż czy kaszach – znajdziemy węglowodany złożone. Zarodki pszenne zawierają zaś dużo składników mineralnych i tyrozynę, pozytywnie oddziałującą na procesy pamięciowe.

Dobrze, jeśli produkty pełnoziarniste oraz nasiona stają się w naszym jadłospisie stałym elementem. Spożywanie ich daje dam pewność, że wzmacniamy korę mózgową i dbamy o układ nerwowy. Polepsza to efektywność uczenia się i zapamiętywania, co może przyczynić się do sukcesów w szkole czy pracy.

Źródło: materiały pochodzą ze strony infoWire.pl
Fot: freeimages.com

4 0 318 07 września, 2015 News, Zdrowie 7 września, 2015

Dodaj komentarz

Reklama

Przelicz waluty

My na Twitterze

Reklama

Nasi fani na Facebooku

Reklama

Video

obsługa marketingowa NETRAD | agencja marketingowa

Wszelkie prawa zastrzeżone. Prawa do powielania, używania i publikacji zawartości strony internetowej http://www.WirtualnaFinlandia.pl lub jej części podlegają przepisom ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. (Dz. U. Nr 24, poz. 83 z późn. zm.). Wszystkie znaki towarowe zostały użyte tylko w celach informacyjnych i należą do ich właścicieli.