Cynk na wiosenne przeziębienie – skandynawska wiosna
W zdrowym przetrwaniu chimerycznej skandynawskiej wiosny może pomóc słodka kukurydza i ma to swoje naukowe uzasadnienie. Otóż, te żółte nasiona są przebogate w cynk, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. W czasie grypy, przeziębienia w ciągu każdej godziny wytwarzamy wciąż nowe oddziały krwinek – zwykle około miliona – które wysyłane są do zwalczania chorobotwórczych mikrobów. W tych ciężkich dniach szczególnie pilnie cynku potrzebują leukocyty.
Zresztą za każdy kukurydziany kęs będzie wdzięczny cały organizm, ponieważ cynk jest składnikiem ponad dwustu enzymów. Bez niego nie ma pięknych, zdrowych włosów, paznokci, skóry. Nawet głowa do alkoholu jest słabsza, ponieważ w okresach niedoboru cynku mniej produkujemy dehydrogenazy alkoholowej rozkładającej etanol – szybciej upijamy się. Młodzieńcy dbając o dietę zasobną w cynk inwestują na przyszłość w zdrowszą prostatę, a przypomnę, że po czterdziestce na przerost tego gruczołu cierpi co trzeci mężczyzna, zaś po pięćdziesiątce już co drugi.
Skorzystanie z kukurydzianego cynku wymaga trochę pracy, ponieważ ugotowane nasiona trzeba przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się przezroczystych łupinek zawierający kwas fitynowy utrudniający wchłanianie tego superpożytecznego metalu. Natomiast jeśli chcemy uniknąć tego zajęcia, można zastąpić kukurydzę innymi produktami zasobnymi w cynk, na przykład ostrygami, których nie brak na skandynawskich półkach.
Anna Toott, biolog
Na pytania dotyczące właściwości roślin odpowiem na blogach:
zdrowystragan.blogspot.com,
polskieziola.blogspot.com,
atoott.blogspot.com