Program „Szklanka Mleka”
Celem programu jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.
Od początku realizacji programu „Szklanka Mleka” dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli spożyły ponad 1 miliard 430 milionów szklanek mleka. W programie „Szklanka Mleka” bierze udział ok. 2,4 mln dzieci z ok. 14,5 tys. placówek oświatowych.
Od roku szkolnego 2007/2008 Polska jest liderem wśród krajów UE w realizacji programu „Szklanka Mleka”. Ilość mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych i kwota środków finansowych pozyskiwanych z UE przez Polskę jest większa niż w krajach starej Unii, w których program jest realizowany od ponad 20 lat, takich jak Francja, Wielka Brytania, Niemcy, Szwecja i Finlandia.
Program „Szklanka Mleka” jest finansowany z trzech źródeł:
dopłata unijna obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do wszystkich rodzajów uprawnionych placówek oświatowych,
dopłata krajowa obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do szkół podstawowych, dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleka obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do przedszkoli i gimnazjów.
Program „Owoce w szkole”
W ramach programu „Owoce w szkole” udostępniane są:
świeże owoce: jabłka, gruszki, truskawki,
świeże warzywa: marchew, rzodkiewki, papryka słodka,
soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
W ramach programu dzieci nie tylko otrzymują bezpłatnie porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zdrowych nawykach żywieniowych oraz zaletach spożywania owoców i warzyw.
Dotychczasowa ocena realizacji programu „Owoce w szkole” potwierdziła, że program przyczynił się do istotnego wzrostu spożycia owoców i warzyw przez dzieci oraz zwiększenia wiedzy dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania. Program wpłynął pozytywnie na zmianę nastawienia dzieci do jedzenia owoców i warzyw oraz spowodował korzystną zmianę zachowań rodziców dzieci uczestniczących w programie odnoszących się do żywienia dzieci.
W I semestrze roku szkolnego 2013/2014 w programie „Owoce w szkole” uczestniczy ponad 10 tys. szkół podstawowych, w których owoce i warzywa spożywa ponad 950 tys. uczniów klas I-III, co stanowi 86 proc. liczby dzieci z grupy docelowej obejmującej 1 105 386.
Dostawy owoców i warzyw są organizowane przez 106 zatwierdzonych dostawców, a 7 zatwierdzonych szkół samodzielnie pozyskuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom ze swoich szkół. Przez okres 10 wybranych tygodni semestru każde dziecko uczestniczące w programie otrzyma po 23 porcje owoców i warzyw, tj. przez 3 tygodnie – po 3 porcje owocowo-warzywne w tygodniu oraz przez 7 tygodni – po 2 porcje owocowo-warzywne w tygodniu.
Stołówka szkolna
Szkoła może zorganizować stołówkę.
Warunki korzystania ze stołówki szkolnej, w tym wysokość opłat za posiłki, ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę.
Do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku w stołówce szkolnej nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki.
Uczeń lub jego rodzice ponoszą tylko opłatę za tzw.: wsad do kotła, czyli koszt surowców potrzebnych do przygotowania posiłku.
Organ prowadzący szkołę lub upoważniony przez niego dyrektor szkoły, może zwolnić rodziców albo pełnoletniego ucznia z całości lub części opłat za korzystanie ze stołówki:
1) w przypadku szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny;
2) w szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych.
Źródło: materiały pochodzą ze strony : rodzina.gov.pl
Fot: freeimages.com