Rolnictwo ekologiczne w Finlandii od dawna jest na wysokim poziomie. Kraj ten w dużym stopniu jest samowystarczalny w uprawie podstawowych produktów rolnych.
Produkcją żywności zajmują się głównie małe rodzinne przedsiębiorstwa. Obecnie ich liczba bardzo jest bardzo wysoka. Za sprawą państwowego projektu, wprowadzonego w latach 90-tych rolnictwo ekologiczne w Finlandii zyskało kilkakrotnie więcej producentów. Zainteresowanie uprawą naturalną wzrosło także z powodu wejścia kraju do Unii Europejskiej w 1995 roku, gdyż wskaźnik cen produkcji obniżył się. Rolnictwo ekologiczne w Finlandii uprawiane jest na szeroką skalę i obejmuje także produkcję zwierzęcą. Od 2006 roku natomiast istnieje możliwość otrzymania dotacji dla produkcji zwierzęcej.
Rolnictwo ekologiczne w Finlandii – niezależność
Rolnictwo ekologiczne w Finlandii jest w dużej mierze niezależne. Oznacza to, że w kraju nie ma prawie żadnej gospodarki w zakresie przetwórstwa i marketingu. Mimo, że liczba gospodarstw ekologicznych wciąż rośnie, to w dalszym ciągu nie jest ich wystarczająco, by pokryć rosnące zapotrzebowanie. W rezultacie Finowie korzystają z importu ekologicznych zbóż takich jak żyto, jęczmień czy nawet pszenica.
Dla osób chcących dowiedzieć się więcej na ten temat, specjaliści do spraw agronomii, działający wspólnie na tym polu od 20 lat, stworzyli portret rolnictwa ekologicznego w Finlandii. Jest to książka oparta na obserwacjach autorów, którzy urządzili sobie wycieczkę po przedsiębiorstwach i gospodarstwach ekologicznych w kraju. Dzieło Marji Nuora i Erkki Poytaniemi zawiera imponujące zdjęcia, które pokazują prawdziwe oblicze rolnictwa ekologicznego w Finlandii. ”TALES OF ORGANICS IN FINLAND”, bo taki tytuł ma książka, można zamówić w Internecie.
Fot: sxc.hu
Polecamy artykuły:
– Technologia do weryfikacji – gdzie należy zgłosić
– Energetyka Islandii
– Agronomia w Finlandii
– Produkty rolne w Finlandii